Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Panierowany, smażony kotlet de volaille, znany jest jako kotlet po kijowsku. Ja wykonuję go inaczej jak jest w oryginale. Jest przepisem na delikatne mięso z kurczaka nadziewane pysznym, ziołowym masłem czosnkowym lub innym odpowiadającym nam farszem. Jest propozycją na smaczne, domowe jedzenie, które jest nieodzownym składnikiem imprez rodzinnych i spotkań towarzyskich. Składa się z kilku bardzo prostych składników.
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 193
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 193
Składniki
Filety drobiowe myjemy, osuszamy i mielimy na średniej wielkości sitka, np. 6 mm. Dodajemy jedno jajko, trochę bułki tartej, sól, pieprz i przyprawę, czubrycę czerwoną do mięsa. Wszystko razem mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy na 15 minut do wyrównania się smaków. Z mielonego mięsa formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Przykrywamy folią i spłaszczamy aby otrzymać placki. Na mięsie układamy przygotowany farsz. Zwijamy w wałeczki formując je w dłoniach. Obtaczamy w bułce tartej, a następnie w roztrzepanych jajkach i ponownie w bułce tartej. De volaille smażymy na rozgrzanym na patelni głębokim oleju, aż się ładnie zarumienią, często obracając.
Uwagi: Z podanej ilości mięsa otrzymamy ok. 8-10 kotletów de volaille (w zależności od wielkości ich formowania). Jeżeli nie tolerujemy czosnku, można go pominąć.