Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to treściwe danie, które jest idealnym pomysłem na niedzielny obiad.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5936
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5936
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Składniki
1. Mięso posmarować solą i pieprzem a następnie smażyć na rozgrzanym oleju na patelni przez kilka minut z każdej strony. 2. Przełożyć do prodiża lub brytfanki. 3. Mięso podlać rosołem.
1. Cebulę obrać i pokroić. 2. Szynkę pokroić w kostkę. 3. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki. 4. Cebulę, szynkę oraz pieczarki usmażyć na maśle do momentu zarumienienia się lekko pieczarek. 5. Wszystko wrzucić do prodiża lub brytfanki. Ja miałam do dyspozycji prodiż. Piekłam ok 2 godzin. Kiedy unoszą się piękne zapachy, a mięso odchodzi od kości, to znaczy że jest już gotowe. :) W piekarniku najpewniej wystarczy piec ok 1h przy 200°C.
1. Przełożyć mięso. 2. Sos, który został nam w prodiżu lub w brytfance przełożyć do garnka. 3. Wlać wino, śmietanę i zagotować. 4. Przyprawić papryką, solą i pieprzem. 5. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, odlac trochę sosu (bez cebuli, szynki i pieczarek) do kubka. Wsypać trochę mąki. Przygotowana zasmażkę wlać do sosu i ponownie zagotować.
Do potraw z sosem idealnie nadają się kasze. Ja tym razem użyłam kaszy gryczanej. Całość obficie posypać natką pietruszki. Smacznego! :)