Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Indyk w galarecie"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20685
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 52
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5197
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20685
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 52
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5197
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 60
Składniki
Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą, pieprzem, miętą, szałwią oraz bazylią. Przełóż do naczynia, przykryj i włóż do lodówki na około 2 godz. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem i przełóż do niego mięso (możesz też upiec je w rękawie). Piecz 60-80 min w temp. 180°C. Wystudzone mięso pokrój w plastry o grubości 1-1,5 cm. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody, odstaw, by napęczniała. Bulion wlej do ron delka, podgrzej. Zdejmij z ognia, dodaj do niego napęczniałą żelatynę i mieszaj tak długo, aż się rozpuści. Wystudź.
Brzoskwinie oraz ananasy pokrój na mniejsze kawałki. Kiwi obierz ze skórki, pokrój w plasterki i wrzuć na kilka sekund do wrzącej wody a następnie osusz. Umyte i osuszone winogrona przekrój na pół.
Na spód półmiska wylej kilka łyżek bulionu z żelatyną. Włóż do lodówki, by zastygł. Następnie na półmisku ułóż plastry mięsa, przekładając je owocami i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 130 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie