Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Indyk z marchewką pod płaszczykiem"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27473
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 165
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 189
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1207
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27473
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 165
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 189
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1207
Składniki
Filet z indyka umyj, osusz, pokrój w dużą kostkę. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz, wytrzyj do sucha. Większe grzyby pokrój na kawałki. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Boczek potnij w kostkę. Wysmaż go na suchej patelni. Zdejmij.
Do tłuszczu ze smażenia boczku dolej 2 łyżki oleju. Włóż mięso, smaż je 8 minut, mieszając.
Cebule, czosnek, pieczarki i marchewkę oraz boczek dołóż do mięsa. Duś 10 minut. Przypraw solą i pieprzem. Rozmaryn opłucz, osusz, oderwij igiełki od gałązek, posiekaj je i wrzuć do gulaszu. Podlej piwem. Zagotuj, zmniejsz płomień i duś pod przykryciem jeszcze godzinę. Pod koniec duszenia dołóż konfiturę z borówek.
Gulasz przełóż do żaroodpornego naczynia. Obłóż kawałeczkami serka topionego. Przykryj płatami ciasta filo. Posmaruj masłem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Zapiekaj 15 minut.
ok. 2 godziny i 15 minut . 1 porcja ok. 890 kcalŹródło: Tina