Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Indyk z ziołami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 733
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 149
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 86
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 733
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 149
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 86
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Składniki
Mięso umyj, osusz. Usuń kości. Włóż je do szybkowaru. Mięso posyp tymiankiem, oregano, chili, solą, pieprzem. Zwiń skórką na zewnątrz. Mocno obwiąż lnianym sznureczkiem lub nitką lnianą. Odstaw, aby mięso przeszło smakiem przypraw.
Marchewki, pietruszki, cebulę oczyść. Pokrój na duże kawałki. Przełóż warzywa do szybkowara. Wlej wywar, czerwone wino, ocet balsamiczny. Nakryj szybkowar. Zagotuj zawartość garnka.
Ostudź naczynie pod strumieniem zimnej wody (nie otwieraj wcześniej, bo para cię poparzy). Otwórz. Włóż udziec z indyka, zamieszaj. Gotuj około godziny na maleńkim ogniu.
Wyjmij mięso z szybkowara, usuń lnianą nitkę. Mięso pokrój w plastry, ułóż na półmisku, obłóż warzywami oraz kluskami śląskimi. Udekoruj gałązkami tymianku, posyp posiekaną natką. Sos przecedź przez sitko. Możesz go najpierw odparować, zagęścić mąką ziemniaczaną, przyprawić do smaku. Podaj oddzielnie.
W tym czasie, gdy mięso się gotuje, przyrządź kluski śląskie. Zmiel ugotowane ziemniaki, włóż do garnka, uciśnij masę. Wyjmij 1/4 porcji, wsyp mąkę ziemniaczaną oraz szczyptę soli. Wyrób ciasto. Formuj okrągłe kulki z dziurką. Gotuj 2-3 minuty, od chwili kiedy wypłyną.
<strong>Przepis nadesłała Renata Pyzik z Tarnogóry</strong>Źródło: Takie jest życie