Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jaja na szpinaku po florentyńsku"
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 5653
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 396
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 92
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 5653
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 396
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 92
Składniki
Świeże liście szpinaku opłucz, włóż do osolonego wrzątku na 1-2 min. Następnie odcedź i od razu przelej lodowatą wodą (dzięki temu liście zachowają zielony kolor) i odcedź na sicie. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, rozmroź go i osącz z nadmiaru wody. Małe kokilki lub miseczki żaroodporne posmaruj masłem. Spód i brzegi naczyń wyłóż szpinakiem, lekko go dociskając.
Przygotuj sos. W rondlu roztop masło, dodaj mąkę i zasmaż ją, nie rumieniąc. Mieszając, stopniowo dodawaj śmietanę.
Następnie cienkim strumieniem dolewaj bulion. Na koniec dodaj rozdrobniony serek topiony. Całość podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż powstanie gęsty sos. Od czasu do czasu zamieszaj go podczas podgrzewania. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Do kokilek nalej po porcji gorącego sosu. Do każdej wbij po 2 jajka i posyp startym żółtym serem. Kokilki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C na 15 min. Podawaj gorące ze świeżym pieczywem, udekorowane czerwonym pieprzem.
Jeśli używasz szpinaku mrożonego, zamiast siekanego wybierz ten w liściach.
35 minut. Porcja: 470 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie