Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jaja z szynką i korniszonem w galarecie"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 36
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5348
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 401
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 81
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 36
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5348
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 401
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 81
Składniki
Natkę umyć, listki oberwać. Ogórki pokroić w talarki, szynkę w kawałki.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, każde umieścić w filiżance, obłożyć natką, ogórkiem i szynką.
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na co najmniej 15 minut (najlepiej na godzinę), by dobrze napęczniała, potem rozpuścić w ciepłym bulionie (nie gotować, bo straci właściwości żelujące), doprawić solą, pieprzem.
Gdy płyn zacznie tężeć, zalać jajka. Przed podaniem schłodzić.
Żeby potrawa pięknie stężała, na 1 litr płynu użyj co najmniej 2 dag żelatyny w proszku albo listkach (1 listek waży ok. 2,5 g).
ok. 55 minutŹródło: Twoje Imperium