Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jajeczna terrina z zielonym groszkiem"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 124
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 187
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 66
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 146
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 124
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 187
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 66
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 146
Składniki
Jajka ugotuj na twardo, schłodź w zimnej wodzie i obierz. Trzy jajka przekrój, wyjmij żółtka i rozgnieć je widelcem. Zalewę z ogórków wymieszaj z 200 ml wody, podgrzej. Dodaj żelatynę, wymieszaj i zdejmij z ognia.
Rozgniecione żółtka wymieszaj z majonezem. Dodawaj stopniowo roztopiną żelatynę. Marchewki oczyść, ugotuj, pokrój w kosteczkę. Tak samo posiekaj szynkę, obraną czerwoną cebulę, osączone z zalewy ogórki oraz 3 białka.
Groszek i kukurydzę odlej z zalewy, przepłucz zimną wodą, osącz na sicie. Wszystkie przygotowane wsyp do miski z masą majonezową, delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Podłużną formę do ciasta (tzw. keksówkę) wyłóż folią spożywczą tak, by jej końce zwisały poza naczynie. Na spód formy wylej część masy majonezowej z dodatkami. Pośrodku ułóż pozostałe ugotowane na twardo i obrane jajka. Wlej resztę tężejącej masy.
Zwisające końce folii spożywczej unieś, przykryj nimi wierzch terriny. Formę wstaw do lodówki. Pozostaw na noc do zastygnięcia. Następnego dnia terrinę wyjmij (razem z folią). Pokrój w plastry. Podawaj z dowolną surówką.Źródło: Świat kobiety