Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jajka w pomidorach"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5235
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 77
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5235
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 77
Składniki
• na 4 porcje •: 35 min •Porcja: 190 kcal •Cena porcji: ok. 2 zł
Pomidory umyj, wytrzyj, zetnij wierzchy. Wydrąż środki z pestkami. Uważaj, aby przy tym nie uszkodzić ścianek pomidorów. Wydrążone pomidory oprósz w środku solą. Ustaw na kratce kuchennej do góry dnem, aby ociekły z soku.
Następnie pomidory posyp białym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wyłóż plasterkami gotowanej szynki. Do każdego pomidora wbij po jednym jajku i ustaw w żaroodpornej formie. Wierzch pomidorów skrop oliwą z oliwek (możesz też dodatkowo posypać je startym żółtym serem). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC. Piecz około 20 minut, aż jajka lekko się zetną.
Tymianek opłucz, dokładnie osusz, połowę posiekaj. Gotowe miseczki pomidorowe z jajkami oprósz solą i białym pieprzem. Posyp posiekanym tymiankiem. Danie udekoruj źdźbłami szczypiorku i odłożonymi gałązkami tymianku. Podawaj natychmiast po przyrządzeniu.Źródło: Naj