Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jajka w tostowych gniazdach"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9635
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 238
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 530
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9635
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 238
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 530
Składniki
Tosty ułożyć na stolnicy i cienko je rozwałkować. Każdą kromkę posmarować ziołowym masłem i przekroić po przekątnej. Marchewki obrać, pokroić w podłużne, cieniutkie plasterki (najlepiej nożem szczelinowym do obierania warzyw).
Formę na muffinki z 6 wgłębieniami posmarować tłuszczem. Każdą wyłożyć 2 trójkątami tostowymi i 2 plasterkami marchewki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 3–4 minuty. Następnie do każdego gniazdka ostro- żnie wbić po jednym jajku. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 8-10 minut.
Listki endywii (innej sałaty strzępiastej) porwać na kawałki i wrzucić do miski. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Dodać do sałaty. Ocet winny utrzeć z solą, pieprzem i cukrem. Wlać olej. Ubić trzepaczką gęsty sos. Polać nim sałatkę, lekko przemieszać. Podawać jako dodatek do jajek w tostowych gniazdkach.Źródło: Życie na gorąco