Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak ugotować ryż, by nie był za twardy, nie sklejał się? Tajemnica tkwi w ilości wody, temperaturze i przykryciu. Wypłucz ryż przed jego gotowaniem. Dzięki temu ryż będzie mniej się sklejał. Płukaj tak długo, aż woda stanie się przeźroczysta. Na szklankę ryżu wlej 1,5 szklanki wody. Ryż brązowy wymaga jeszcze więcej wody, natomiast krótkoziarnisty mniej. Zagotuj ryż na średnim ogniu i nie przykrywaj go.Dopiero, gdy zacznie się gotować możesz zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Jeśli na ryżu będą robiły się dziurki, będzie to oznaczało, że wchłonął on całą wodę. Jeśli je zaobserwujesz, przykryj szczelnie pokrywkę, by para nie mogła się wydostać.
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20716
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 61
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5212
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 80
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20716
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 61
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5212
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 80
Składniki