Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jesienna terrina z grzybami"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 15
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 200
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 170
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 15
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 200
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 170
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Dwie małe prostokątne formy wyłóż papierem do pieczenia. Dokładnie oczyść grzyby papierowym ręcznikiem lub szczoteczką.
Pokrój tylko większe, tak by wszystkie były mniej więcej tej samej wielkości. Roztop masło na dużej patelni, dodaj szalotki i czosnek. Kiedy szalotki się zrumienią, wrzuć grzyby i smaż 10 minut, aż puszczą wodę.
Rozbij jajka ze śmietaną i musztardą. Dodaj szczyptę gałki oraz natkę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zdejmij z patelni grzyby i włóż do form wyłożonych papierem do pieczenia. Zalej mieszanką jajeczno-śmietanową i piecz około 15 minut, aż masa się zetnie. Pokrój, gdy terrina nieco ostygnie.
Czas przygotowania: 35 minut, dla 4 osóbŹródło: Olivia