Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kacze udka po francusku"
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 9283
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 184
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 32
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 128
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 471
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 9283
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 184
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 32
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 128
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 471
Składniki
Mięso opłucz, osusz, posyp solą oraz pieprzem. Przełóż do dużej miseczki. Szalotki obierz, grubo posiekaj, dodaj do udek. Dołóż 5 gałązek tymianku oraz listek laurowy. Całość przemieszaj i odłóż na ok. 5 godzin.
Zamarynowane udka oprósz mąką. Na patelni rozgrzej masło. Obsmaż na nim mięso ze wszystkich stron.
Potem kacze udka przełóż do żaroodpornej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 225 st. Piecz 15-20 minut. W czasie pieczenia podlewaj bulionem i skrapiaj koniakiem. Pod koniec pieczenia udka posyp boczkiem pokrojonym w kosteczkę.
Mięso serwuj np. z jarzynką z karmelizowanej cebuli oraz białej rzodkwi. Danie udekoruj pozostałymi gałązkami tymianku.Źródło: Tina