Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kacze udka w pomarańczowym sosie"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 14
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 199
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 169
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 14
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 199
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 169
Składniki
Dwie pomarańcze i pół cytryny pokrój w plastry. Udka umyj, osusz ręcznikiem papierowym, natrzyj solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło, kładź na niej uda skórą do dołu, smaż na mocnym ogniu. Przewróć, smaż chwilę.
Udka przekładaj do naczynia żaroodpornego, dodaj plastry pomarańczy, cytryny, suszone morele i rodzynki.
Pozostałe pomarańcze i cytryny sparz, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Patelnię z kaczym tłuszczem zdejmij z ognia. Wlej do niej ćwierć szklanki wody, sok z pozostałych owoców, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Sosem polej kacze udka, dodaj gałązki świeżego rozmarynu. Piecz pod przykryciem 1,5 godz. w 180°C. Pod koniec pieczenia odkryj, by wierzch mięsa się przypiekł.
Czas: około 2 godzin.Źródło: Dobry Tydzień