Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kaczka nadziewana owocami"
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 70
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 196
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 105
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 70
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 196
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 105
Składniki
170 min • Porcja 350 kcal • Koszt porcji ok. 4 zł • Przepis na 6 porcji
Kaczkę oczyszczam, myję i osuszam. Odcinam skrzydła oraz szyję. Nacieram ją w środku i z wierzchu majerankiem, solą i pieprzem. Cebulę kroję w piórka i wkładam do kaczki. Zostawiam kaczkę na noc w lodówce.
Na drugi dzień obieram gruszkę i jabłka, kroję w cząstki. Wkładam je oraz śliwki do kaczki. Tuszkę spinam szpilkami i układam w natłuszczonej brytfannie.
Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C. Kaczkę piekę pod przykryciem około 2 godzin. Od czasu do czasu polewam ją powstałym sosem. 30 minut przed końcem pieczenia zdejmuję pokrywę, by wierzch się przyrumienił.
Magdalena Kaczmarek z PoznaniaŹródło: Kobieta i życie