Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaczka i owoce to świetny zestaw. Zamiast bardziej tradycyjnych jabłek użyłam czarnej porzeczki, czerwonej cebuli i miodu. Kaczka wyszła soczysta, z chrupiącą skórką.
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 126
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 921
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 68
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 126
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 921
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 68
Składniki
Kaczkę wyciągamy z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem. Osuszamy ją dokładnie ręcznikiem papierowym. Cebulę kroimy w piórka, mieszamy z porzeczkami, miodem i ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy kaczkę. Olej mieszamy z sosem sojowym. papryką, curry, pieprzem ziołowym. Taką marynatą nacieramy kaczkę. Układamy ptaka, piersiami do góry w naczyniu żaroodpornym. Końcówką noża nakłuwamy kaczę w miejscach gdzie ma najwięcej tłuszczu. Kaczkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy około 90 minut. Generalnie na 1kg kaczki należy liczyć 1 godzinę pieczenia. Sprawdzamy czy kaczka jest już upieczona - patyczkiem do grilla nakłuwamy najgrubszą część udka, jeśli nie cieknie krew, kaczka jest gotowa. W razie potrzeby dopiekamy jeszcze 10 minut. Wyciągamy kaczkę z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na 10 minut, aby odpoczęła. Kaczkę polecam podać z kaszą gryczaną, buraczkami i oczywiście farszem porzeczkowym.