Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kaczka w pikantnym sosie"
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 54
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 60
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 193
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 54
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 60
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 193
Składniki
Kaczkę dokładnie myjemy i osuszamy. Usuwamy, najlepiej pincetką, ewentualne pałki piór.
Cynamon, sól, cukier i roztarty czosnek mieszamy z sosem sojowym, wódką i dwiema łyżkami wody. Tak przygotowaną marynatą nacieramy kaczkę od środka i na zewnątrz. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Wyciągamy godzinę przed pieczeniem, by uzyskała temperaturę pokojową. Kaczkę przekładamy do brytfanki, dodajemy pozostałą marynatę oraz cztery łyżki wody.
Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Pieczemy kaczkę ok. 1,5 godz. W tym czasie kilkakrotnie polewamy ją wytopionym tłuszczem.
Po ok. 20 minutach od wyjęcia z piekarnika kaczkę porcjujemy. Połowę tłuszczu pozostałą z pieczenia odlewamy do rondelka, dodajemy wino i śmietanę. Zagotowujemy i zagęszczamy mąką. Sosem polewamy mięso. Ozdabiamy je świeżymi ziołami, np. kolendrą, pietruszką.
Czas przygotowania 120 minut. Cena porcji ok. 4 zł.
Wartość odżywcza porcji 364 kcal Białko 54 g/Tłuszcz 6,8 g/Węglowodany 19 gŹródło: Rewia