Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj propozycja pysznego dania świątecznego, kaczka w pomarańczowo – żurawinowej glazurze. Prawdziwie świąteczne smaki i aromaty. Kaczka nadziewana jest również pomarańczami i żurawiną, które sprawiają, ze jest ona bardzo krucha i aromatyczna. Pyszny obiad na uroczysta okazje.
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 163
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 321
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1097
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 27
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1538
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 163
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 321
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1097
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 27
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1538
Składniki
Kaczkę umyć, osuszyć i delikatnie ponacinać na niej skórę. W kaczkę wetrzeć sól, pieprz i słodką paprykę. Tak przygotowaną kaczkę odłożyć do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na noc. Kiedy kaczka się zamarynuje wyjąc ją z lodówki i faszerować pokrojoną w ćwiartki cebulą, jedną pomarańczą, garścią żurawiny i ziołami.
Za pomaca sznurka spożywczego związać kaczce nóżki, tak aby jak najciaśniej zamknąć otwór. Kaczkę ułożyć w formie do pieczenia, można ułożyć ją na kratce do pieczenia lub pokrojonych warzywach typu ziemniaki, cebula, marchew. Robimy to w tym celu, aby tłuszcz mógł ściekać na dno formy. Kaczkę przykryć folią do pieczenia.
Kaczkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i pieczemy 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 180 st C i pieczemy następne 60 minut pod przykryciem.
W międzyczasie w garnku wymieszać wszystkie składniki na glazurę, wetrzeć do niej czosnek i zagotować mieszając. Po godzinie kaczkę wyjąc z piekarnika i zdjąć z niej folie. Z tacy odlać zebrany tłuszcz. Usunąć kratkę, a kaczkę ułożyć bezpośrednio na formę do pieczenia. Kaczkę obłożyć plastrami drugiej pomarańczy i pozostałą żurawiną. Następnie polać obficie glazurą. Kaczkę włożyć do piekarnika i piec bez przykrycia następną godzinę, co jakiś czas polewając kaczkę pozostałą glazurą. Przed podaniem usunąć z wnętrza kaczki owoce i zioła. Smacznego!