Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso kacze jest bardzo zdrowe. Kaczka ma jednak dużo tłuszczu podskórnego, który wytapia się w trakcie pieczenia. Do pieczenia nie używam więc tłuszczu a jedynie wody. Podczas gdy ją piekę (w brytfannie), w celu uzyskania sosu podlewam sokiem z aronii. Podaje ją z pyzami drożdżowymi (tzw. Kluchy na łachu), polanymi sosem aroniowym i surówką z buraków z chrzanem oraz kurkami w sosie śmietanowym.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 58
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 71
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 77
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1133
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 264
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 58
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 71
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 77
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1133
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 264
Składniki
1. Kaczkę płuczę zimną wodą, osuszam. 2. Kaczkę nakłuwam stemplem do mięsa (lub widelcem) w tych miejscach gdzie ma tłuszcz (kuper). 3. Do wewnątrz wsypuje sól i majeranek. 4. Od zewnątrz nacieram ją solą i papryką oraz majerankiem (dużo majeranku!). 5. Wkładam do brytfanny i wlewam wodę (w trakcie pieczenia wytopi się tłuszcz). Dodaję do niej grzybki suszone i cebule w kostkę. Piekę ją ok. 1,5-2 h – co ok. 30 min podlewam sokiem z aronii. Doprawiam sos na końcu pieczenia, gdyż od soku zrobi się kwaśno-słodki. Można zaciągnąć mąką lub fixem, ale jeśli będziecie długo dusić na małym ogniu sos powinien się sam zagęścić.