Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kanapki z boczkiem i jabłkiem"
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 516
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 179
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 124
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14855
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 51
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 86
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 516
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 179
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 124
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14855
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 51
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 86
Składniki
Czas przygotowania 40 minut. Cena porcji 1,20 zł
Boczek kroimy w drobną kostkę. Topimy na małym ogniu w rondelku o grubym dnie. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy uznamy, że skwarki mają odpowiedni kolor, zdejmujemy rondelek z ognia. Wyjmujemy skwarki do miseczki. Wytopiony tłuszcz zostawiamy w rondelku.
W tym czasie jabłka obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do rondelka z ciepłym tłuszczem. Wstawiamy na ogień. Ciągle mieszamy. Dusimy tak długo, aż staną się szkliste. Wtedy dodajemy majeranek lub kminek.
Wrzucamy skwarki. Mieszamy dwie minuty. Odstawiamy. Kroimy chleb na kromki. Porcje mieszanki jabłkowej wielkości dużej łyżki wykładamy na kromki. Podajemy, najlepiej na ciepło, z dipem, np. chrzanowym lub czosnkowym.
Wartość odżywcza porcji 311 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 28,6 g/Węglowodany 18 gŹródło: Rewia