Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny schabowy to jedno z popularniejszych dań polskiej kuchni. Jak zaskoczyć rodzinę podczas niedzielnego obiadu? Zaraz po rosole zaserwuj pyszne, smażone kanie z genialną panierką, które smakują jak schabowe. Koniecznie w towarzystwie gotowanych ziemniaków z koperkiem i z ulubioną surówką lub mizerią. Kotlety z kani wychodzą miękkie, wilgotne w środku i bardzo apetyczne. Nadmiar grzybowych kotletów możesz zjeść układając je na pajdę świeżego chleba.
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2208
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 144
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 147
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2208
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 144
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 147
Składniki
Oczyść kapelusze kani. Jeśli są bardzo brudne, lekko opłucz je pod bieżącą wodą i delikatnie osusz na ręczniku papierowym. Trzonki grzybów nie będą ci potrzebne, więc możesz je ugotować, zmielić i używać jako farsz do pierogów lub faszerować nimi mięso.
W misce lub głębokim talerzu roztrzep jajka, dodaj sypkie przyprawy i mąkę, ewentualnie dolej odrobinę mleka, jeśli konsystencja jest zbyt gęsta. Możesz także dodać łyżkę startego, żółtego sera i szczyptę chili. Do drugiej miski wsyp bułkę tartą.
Zanurzaj grzyby w mieszance jajecznej, a następnie w bułce tartej tak, aby kanie były całe pokryte panierką. W dużej patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu smaż grzyby na złoty kolor z obydwu stron i odsączaj na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawaj kotlety z kani tak jak klasyczne schabowe.