Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje ulubione danie do barszczu czerwonego. Robię przeważnie na imieniny lub święta. W smaku przepyszne, a i nieźle się prezentują.
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20731
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 67
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5219
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 90
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20731
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 67
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5219
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 90
Składniki
Grzyby gotujemy około 15 minut od momentu wrzenia. Odcedzamy. Kapustę gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Na oliwie podsmażamy odcedzone grzyby z porem pokrojonym w pół paseczki. Do lekko podsmażonych grzybów dodajemy odcedzoną kapustę. Wszystko podsmażamy razem około 10 minut doprawiając solą i pieprzem. Tak podsmażoną kapustę z grzybami studzimy. Ostudzoną kapustę z grzybami wrzucamy do robota z nożem i siekamy na wolnych obrotach.
. Drożdże namaczamy w ciepłym mleku, a następnie mieszamy z 4 łyżkami mąki, cukru i soli. Kiedy lekko podrosną dodajemy je do reszty mąki razem z jajkami, śmietaną i roztopioną margaryną. Wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto po kawałku wałkujemy na cienki prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku ciasta nakładamy wałeczek farszu, zawijamy ciasto i odcinamy od reszty ciasta i tak do końca ciasta.
Rulon lekko ugniatamy i kroimy na mniejsze prostokąty. Takie kapuśniaczki odkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę na 15 minut, żeby podrosły.
Smarujemy rozbełtanym jajkiem i obsypujemy czarnuszką.
Kapuśniaczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 15 minut. Podajemy gorące z czerwonym barszczem. Smacznego !!!