Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka po karkonosku to niezwykle pożywne i rozgrzewające danie, idealne dla turystów odwiedzających piękne Karkonosze. Mięso jest wyjątkowo miękkie i rozpływające się ustach. Danie jest delikatnie słodkie dzięki młodej marchewce. Pomidory i wino doskonale scalają wszystkie składniki, tworząc wyjątkowe danie. Jest szybkie w przygotowaniu i z powodzeniem można przyrządzić większą porcję do odgrzania dnia następnego.
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 95
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13943
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 40
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 24
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 128
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 191
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 95
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13943
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 40
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 24
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 128
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 191
Składniki
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je w kostkę o wielkości ok. 2-3 cm. Dopraw je z każdej strony solą i pieprzem.
W garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj wieprzowinę i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony do zezłocenia. Wyjmij mięso i przełóż na talerz, tłuszcz pozostawiając w garnku.
Marchewkę umyj i przekrój wzdłuż na połowy lub ćwiartki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Dodaj warzywa do garnka razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i tymiankiem. Gotuj wszystko przez 3 minuty, a następnie włóż z powrotem mięso.
Wlej bulion z kurczaka, przecier pomidorowy i białe wino. Zamieszaj. Zwiększ ogień i doprowadź całość do wrzenia. Przykryj gulasz i gotuj go przez ok. 25 minut, do miękkości wszystkich składników. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.
Karkówkę po karkonosku podawaj na ciepło, udekorowaną siekaną natką pietruszki.