Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karkówka w pikantnej marynacie"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 231
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 527
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 231
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 527
Składniki
Mięso opłucz, osusz, natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Limonkę sparz, osusz, zetrzyj skórkę. Wymieszaj skórkę z limonki ze słodką papryką, płatkami chili, kolendrą, morską solą i łyżeczką pieprzu. Mieszanką przypraw natrzyj mięso. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 2 godziny.
Potem przyprawioną wieprzowinę odwiń z folii, obwiąż sznureczkiem, formując zgrabną pieczeń. Przełóż ją do brytfanki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temperatury 175 st. Piecz przez 2 godziny i 30 minut. Po 45 minutach mięso podlej 400 ml wrzącej wody. W czasie pieczenia karkówkę od czasu do czasu polewaj sosem z dna brytfanki. Upieczone mięso wyjmij, zawiń w folię aluminiową, by nie wystygło.
Sos z dna formy przelej przez sitko do garnka. Dolej do niego śmietanę. Zagęść zasmażką i zagotuj. Ew. przypraw do smaku. Karkówkę posyp posiekanymi dymkami. Do obiadu podawaj mięso z sosem, a po wystudzeniu - z wiejskim chlebem.
ok. 3 godzin . Marynowanie ok. 2 godzin, 1 porcja 460 kcalŹródło: Tina