Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karnawałowe koreczki"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 123
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 182
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 60
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 145
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 123
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 182
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 60
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 145
Składniki
Żurawinę zalej kompotem oraz 2 szkl. wody i winem. Dodaj 2-3 goździki i skórkę z cytryny. Gotuj 15 min. Wyjmij przyprawy. Wywar dopraw cukrem.
Żelatynę rozpuść w wywarze. Gdy zacznie tężeć, wylej do formy lub na płaskie talerze. Pozostaw do ostudzenia, a potem wstaw do lodówki do stężenia.
Wątróbki z drobiu oczyść, zalej mlekiem. Odstaw na 60 min. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć obraną i posiekaną cebulę. Przesmaż na złoty kolor, a potem odsuń na bok. Na środek patelni włóż osączoną wątróbkę. Smaż 8 minut. Dodaj resztę masła, łyżeczkę tymianku i winiak.
Zawartość patelni przestudź, a następnie zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Tosty zrumień, foremką wykrawaj okrągłe grzanki. Tą samą foremką wytnij kółka z galaretki żurawinowej. Przekładaj nią grzanki. Dekoruj pasztetem drobiowym.
10 porcji, czas ok. 50 min; porcja – 300 kcal, cena 1,60 zł.
Jeśli przygotowałaś więcej pasztetu z wątróbek, przełóż go do słoiczka, zamknij szczelnie i przechowuj w lodówce do tygodnia lub spakuj w pudełeczko i zamroź.Źródło: Świat kobiety