Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to danie dietetyczne, tanie, łatwe i propagujące karpie nie tylko na Boże Narodzenie. Alternatywa dla grillowanych ciężkich dań mięsnych.
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5328
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 99
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5328
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 99
Składniki
Sprawionego karpia płuczemy i osuszamy.
Cebulę kroimy w średniej grubości piórka. Koper płuczemy i rwiemy na większe kawałki.
Tuszkę kładziemy na folii aluminiowej i nakładamy do środka cebulę, koper, masło i rozmaryn, doprawiając wszystko sokiem z połowy cytryny, solą i pieprzem do smaku. Na wierzch układamy pozostałą cebulę, koper i obficie skrapiamy cytryną. Całość zawijamy szczelnie (podwójnie) folią aluminiową i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Tak przygotowanego karpia grillujemy około 10 do 15 minut na jednej stronie.
UWAGA: im dłużej karp będzie leżał w lodówce tym będzie smaczniejszy. Optymalny czas schładzania to 12 - 15 godzin. Pozostaje mi tylko życzyć smacznego.