Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Karp pieczony z migdałami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10496
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 258
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10496
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 258
Składniki
Rybę myjemy, nie odcinamy łba, patroszymy, skrobiemy z łusek, usuwamy oczy. Myjemy z zewnątrz i wewnątrz, wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem i nacieramy solą. Wnętrze ryby smarujemy dwiema łyżkami masła wymieszanego ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Karpia układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy winem.
Pozostałe masło tniemy na mniejsze kawałki i rozkładamy na karpiu i wokół niego. Całość posypujemy migdałami, prószymy białym pieprzem. Rybę nakrywamy folią aluminiową i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC. Po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy 10 minut. Piekarnik wyłączamy. Zostawiamy rybę w środku jeszcze na 15 minut.
Gotowego karpia przekładamy na półmisek, polewamy powstałym podczas pieczenia sosem z migdałami. Dekorujemy cytryną i ziołami.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 4,10 złŹródło: Rewia