Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Karp po żydowsku"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 120
Polecam.
Odsłon: 214
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 120
Polecam.
Odsłon: 214
Składniki
Cebule kroimy, zalewamy 2,5 l wody, solimy, dodajemy 3 łyżki cukru i gotujemy.
Podczas gotowania wrzucamy głowy i ogony karpi, gotujemy je do miękkości.
Ogony i głowy wyjmujemy z wywaru, do garnka wrzucamy ryby podzielone na dzwonka.
Gotujemy ok. 30 minut na bardzo wolnym ogniu. Studzimy, przekładamy do półmisków (z karpi możemy wtedy wyjąć największe ości).
Wywar przelewamy przez sito do drugiego naczynia, cebule przecieramy. Wrzucamy namoczone rodzynki oraz migdały, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wywaru, doprawiamy pieprzem. Dzwonka zalewamy, studzimy. Podajemy, gdy galareta stężeje.
Czas przygotowania: 50 minut 250 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień