Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karp w sosie śliwkowym"
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 157
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 83
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 275
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1060
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 25
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1498
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 157
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 83
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 275
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1060
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 25
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1498
Składniki
Tuszkę karpia dokładnie myję, osuszam i kroję na równe dzwonka. Skrapiam je 2/3 soku z cytryny, lekko wcieram go w rybę i odstawiam na 30 minut.
Śliwki myję, rozcinam i wyjmuję pestki. Trochę owoców odkładam do dekoracji, resztę miksuję na gładki mus. Mieszam go z winem. Sos przyprawiam do smaku cynamonem, goździkami, imbirem, solą oraz cukrem i pozostałym sokiem z cytryny.
Karpia oprószam mąką. Dzwonka wkładam na patelnię z mocno rozgrzaną oliwą. Smażę na złoty kolor po 3-4 minuty z każdej strony.
Przekładam do żaroodpornego naczynia. Polewam sosem śliwkowym. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego od temperatury 180°C. Zapiekam 15 minut. Gotowe danie dekoruję odłożonymi śliwkami.
<strong>Agata Sikorska z Suwałk</strong>Źródło: Naj