Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kartoflanka z groszkiem"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 129
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 206
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 75
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 129
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 206
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 75
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Składniki
Czas ok. 45 min; porcja – 250 kcal, cena 1,80 zł.
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Obraną cebulę drobno posiekaj. Przesmaż na złoto na oleju. Mrożoną włoszczyznę, ziemniaki i przesmażoną cebulę zalej wrzącym bulionem. Gotuj przez 20 minut.
Natkę oraz koperek umyj dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Oderwij listki z łodyżek, drobno posiekaj, a potem dodaj do gotującej się zupy.
Wrzuć zielony groszek (nie musisz go wcześniej rozmrażać). Gotuj całość jeszcze około 10 minut. Garnek zdejmij z ognia. Zmiksuj zupę na gładki krem (2-3 łyżki groszku wyjmij i odłóż do dekoracji).
Gotową zupę połącz z kremówką, ponownie ustaw na palniku. Podgrzej, ale nie dopuść do wrzenia. Dopraw krem do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Rozlej do talerzy lub miseczek. Każdą porcję kremu udekoruj odłożonym wcześniej groszkiem. Jeśli chcesz, możesz też posypać zupę świeżymi ziołami.
Do zup ziemniaczanych, oprócz kopru i natki, doskonale pasują: cząber, majeranek oraz kminek. Smak sałatek z tych warzyw wzbogaci ogórecznik, a pieczonych ziemniaków – oregano i rozmaryn.
. Zupę możesz także doprawić odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.Źródło: Świat kobiety