Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kasza gryczana z pieczarkami"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 257
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 237
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 358
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 257
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 237
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 358
Składniki
Boczek kroimy w kostkę. Wytapiamy z boczku tłuszcz, dodajemy kaszę, pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Mieszając, prażymy kaszę, aż jej ziarna pokryją się tłuszczem, a cebula będzie szklista.
Pieczarki myjemy, jeśli trzeba, obieramy. Część kroimy, kilka zostawiamy w całości do dekoracji. Dusimy, aż grzyby zmiękną, a sok, który powstał, odparuje. Pieczarki mieszamy z kaszą.
Całość przekładamy do naczynia do zapiekanek i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy majeranek, listek laurowy, sól i pieprz, mieszamy i ustawiamy na małym ogniu, na płytce ochronnej.
Gdy kasza wchłonie całą wodę, wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 160oC. Po 40 minutach wyjmujemy.
Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji 2 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 300 kcal
Białko 13 g
Tłuszcz 12 g
Węglowodany 23 gŹródło: Rewia