Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na lekkie i pyszne danie.
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 100
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 145
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 29
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 130
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 100
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 145
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 29
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 130
Składniki
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przykrywamy garnek przykrywką, żeby napęczniała.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy szczyptę tymianku i podsmażamy cebulę do momentu aż sie zeszkli.
Do cebuli dodajemy umyte i oczyszczone kurki. Nie kroimy ich wcześniej - dodajemy w całości.
Do kurek i cebuli dodajemy łyżkę masła i smażymy do momentu, aż kurki sie zezłocą.
Patelnię zdejmujemy z ognia, odkładamy kilka kurek na talerz (posłużą nam do dekoracji). Na patelnię zaś wlewamy 2 łyżki śmietany i 3/4 startego parmezanu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy 3/4 posiekanej natki pietruszki. Mieszamy.
Do miseczek nakładamy kaszę, na niej układamy kurki w sosie śmietanowym. Dekorujemy pozostałymi, podsmażonymi kurkami, posypujemy parmezanem i natką pietruszki.
Smacznego :)