Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon grillowy czas zacząć! Oto moja wersja kiełbasy grillowej czystej surowej bez dodatków. Ponieważ poddaje się ją grillowaniu w temperaturze wyższej niż 100 st. C przygotowuje się ją na soli niejodowanej (NIE peklosoli), gdyż w przypadku takiej temperatury azotany (z peklosoli) przekształcają się w węglowodory aromatyczne, czyli substancje szkodliwe wręcz rakotwórcze. Kiełbasa może być w wersji surowej (wtedy przeznaczam ją od razu na grilla lub zamrażam) lub parzonej (może poleżeć kilka dni w lodówce). Kiełbasę surową warto podzielić na krótkie odcinki (np. 2-3 kiełbaski) by wyjmować z zamrażalnika porcjami. Parzoną przed zamrażaniem a po sparzeniu można podzielić na pojedyncze kiełbasy. Przepis na wersję kiełbasy parzonej - zapraszam do mojego przepisu "Kiełbasa biała wielkopolska parzona".
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 106
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14318
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 43
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 44
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 140
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 204
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 106
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14318
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 43
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 44
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 140
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 204
Składniki
1. Jelita namoczyć w letniej wodzie (min. 30 min.) 2. Łopatkę zmielić na średnich oczkach (4,5mm) 3. Słoninę zmielić na małych oczkach na pastę(3mm) lub na średnich 4,5mm 4. Dodać przyprawy i wodę 5. Mieszać ok. 10 min. robotem planetarnym.
6. Nadziewać jelita ale NIE nakłuwać (w wersji surowej). Warto kiełbaski podzielić np. po 2-3 sztuki – po nadzianiu kawałka jelita od razu odkręcić 2-3 kiełbaski, odciąć jelito i zawiązać je.
7. Osadzać przez noc w lodówce (ok. 12h) 8. Grillować od razu lub zamrozić (jest to kiełbasa nietrwała).