Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kiełbasiane kotleciki w chrupiącym boczku"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 60
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 137
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 157
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 60
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 137
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 157
Składniki
Kiełbasę wyciśnij ze skórki do miski. Papryczki chili opłucz, osusz, rozkrój i pozbaw nasionek, a następnie drobno posiekaj. Umyj natkę, oderwij listki z gałązek, poszatkuj. Dodaj do misy razem papryczkami chili oraz żółtkiem.
Przygotowane oprósz łyżką mąki i dokładnie wymieszaj. Pozostałą mąką posyp dłonie, aby masa się nie przyklejała. Uformuj z niej owalne kotlety.
Każdy kotlet obtocz dokładnie w bułce tartej, a następnie owiń cienkim plasterkiem boczku.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Wkładaj kotlety i smaż, często obracając, 4-5 minut. Osącz na pergaminie z nadmiaru tłuszczu. Dowolnie dekoruj.
Czas ok. 40 min; porcja – 550 kcal, cena 3,80 zł.
Przygotowane wcześniej kotlety podlej piwem i odgrzej w piekarniku.
Jeśli zamierzasz przyrządzić białą kiełbasę z piekarnika i obawiasz się, że pętka w trakcie pieczenia popękają, ponakłuwaj je wcześniej widelcem. Dzięki temu tłuszcz będzie mógł wypłynąć, a twoje danie nie straci apetycznego wyglądu.Źródło: Świat kobiety