Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszka kartoflana ma wielu zwolenników. Popularna jest na wschodzie Polski, potrawa pochodząca z kresów wschodnich. Polecam.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 116
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 75
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 116
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 75
Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na pulpę. Jelita wołowe płuczemy z soli i moczymy minimum 90 minut. Pokrojony boczek i cebule dodajemy do pulpy ziemniaczanej. Wbijamy 1 jajko oraz dodajemy wszystkie przyprawy, dobrze wszystko mieszamy (próbujemy smak). Za pomocą lejka o dużej średnicy napełniamy jelito na luźno.
Kiszkę parzymy 30 minut w wodzie 90 stopni Celsjusza. Parzoną, ostudzoną kiszkę układamy na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blasze, wysmarowanej olejem. Po ułożeniu kiszki na blasze, nakłuwamy igłą po kilka razy żeby wyszło powietrze. Smarujemy namoczonym w oleju pędzlem.
Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy do zarumienienia się kiszki na złoty kolor. Po 50 minutach pieczenia kiszkę przewracamy na drugą stronę i podpiekamy kolejne 50 minut z drugiej strony. Kiszka piekła się 100 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
Kiszkę możemy spożywać bezpośrednio upieczoną, dobra są również na drugi dzień podsmażona na patelni. Podajemy z zimną maślanką lub zsiadłym mlekiem.
Smacznego!!!