Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kiszone ogórki na zimę"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 151
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 306
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 151
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 306
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Składniki
Ogórki opłucz starannie pod bieżącą wodą. Przygotuj cztery litrowe słoiki. Korzeń chrzanu oczyść, pokrój na kilka kawałków o długości 3-4 cm. Obraną marchew pokrój w plastry. Ząbki czosnku oczyść z wierzchnich łupinek.
Na dnie każdego słoika ułóż po liściu chrzanu oraz po łodydze kopru (może być suszony). Dodaj kawałki korzenia chrzanu, marchew oraz po 2 ząbki czosnku. Wsyp po 2-3 ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego i po 10 ziarenek gorczycy.
Zagotuj wodę z solą (łyżka na litr). Ogórki układaj ciasno w słoikach. Zalej gorącą wodą z solą. Szczelnie zamknij słoiki i odstaw w chłodne miejsce.
Czas ok. 15 min; słoik – 50 kcal, cena 1,60 zł.Źródło: Świat kobiety