Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Klasyczna tarta z czekoladą"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 730
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 149
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 730
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 149
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Składniki
Utrzyj na ciasto masło z cukrem. Dodaj mąkę i migdały, wymieszaj. Następnie zagnieć z żółtkiem, sokiem cytrynowym, nasionami wanilii, łyżką zimnej wody. Zawiń ciasto w folię i włóż na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkuj je na 5 mm i wyłóż nim natłuszczoną formę. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i upiecz spód tarty.
Podgrzej śmietanę z mlekiem. Dodaj kawałki czekolady i podgrzewaj, aż się rozpuści (1-2 minuty). Gdy masa ostygnie, dodaj roztrzepane 2 jajka.
Ustaw piekarnik na 130 st. C. Wylej masę czekoladową na spód tarty i piecz, aż pośrodku pojawią się bąbelki (ok. 35 minut). Ostudź, posyp kakao. Podawaj z waniliowymi lodami.
Czas 2,5 godz., 12 porcji, 3 zł porcja, 425 kcal.Źródło: Olivia