Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Klasyczne flaki"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 120
Polecam.
Odsłon: 212
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 120
Polecam.
Odsłon: 212
Składniki
Flaki rozmroź, dokładnie porozdzielaj, opłucz na sitku zimną wodą. Następnie przełóż je do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj ok. 5 min.
Odlej wodę, ponownie zalej wrzącą wodą, gotuj jeszcze 15 min, odcedź. W ten sposób pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu, który czasami pozostaje w niedokładnie opłukanych, a obgotowanych już flakach.
Bulion wlej do garnka i zagotuj na małym ogniu. Dodaj do niego pokrojone flaki, warzywa pokrojone w talarki lub słupki, listek laurowy, pieprz w ziarnach oraz ziele angielskie. Gotuj ok. 1 godzinę, aż flaki będą miękkie.
Na patelni rozgrzej masło i zrób zasmażkę z mąki. Dodaj do niej szklankę wywaru z flaków, dokładnie wymieszaj by nie było grudek i dodaj do garnka z zupą.
Na koniec dodaj papryki w proszku, gałkę oraz majeranek i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj ze świeżą bułką lub chlebem.
110 minut, Porcja : 250 kaloriiŹródło: Świat i Ludzie