Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na smaczne i pożywne klopsiki z polędwiczek drobiowych w aromatycznym i wyrazistym sosie curry z brokułami. Możemy je podawać z ulubionymi dodatkami - ryżem, kaszą lub makaronem. Są lekkie, mięciutkie i delikatne, a ich smak podkreśla dodatek parmezanu oraz kremowy sos curry na bazie mleczka kokosowego. Klopsiki świetnie sprawdzą się również w towarzystwie świeżego pieczywa, ale i tradycyjnego puree ziemniaczanego. Lubię takie dania, które można przygotować dzień wcześniej i cieszyć się pełnią ich smaku na drugi dzień np. po powrocie z pracy. Takie klopsiki to także świetne rozwiązanie do lunchboxa - wystarczy podgrzać je w mikrofalówce. Gorąco polecam! :)
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 30
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 35
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 43
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 33
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 30
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 35
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 43
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 33
Składniki
Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy je do gorącego bulionu i gotujemy al dente (2 - 3 minuty). Następnie hartujemy je zimną wodą, aby zachowały swój piękny zielony kolor.
Cebulkę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy posiekany ząbek czosnku i studzimy. Oczyszczone polędwiczki mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulką i dodajemy do nich jajko, pastę curry, parmezan oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrabiamy masę i formujemy malutkie klopsiki, które obtaczamy delikatnie w mące. Klopsiki wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy je i odkładamy na chwilę na talerz. * Jeśli klopsiki podczas formowania kleją nam się zbytnio do rąk, to zwilżmy delikatnie dłonie wodą. ** Jeśli masa mięsna wydaje się zbyt rzadka, dodajmy do niej odrobinę bułki tartej.
Z pozostałego z gotowania klopsików bulionu odlewamy szklankę i zagotowujemy go ranem z mleczkiem kokosowym oraz pastą curry. Powstały sos doprawiamy słodką papryką, solą, pieprzem i zmielonymi liśćmi limonki (kaffirem). Na koniec dodajemy natkę pietruszki, wsadzamy klopsiki oraz różyczki brokuła, ponownie zagotowujemy i gotowe! :)
Klopsiki świetnie komponują się z ryżem jaśminowym oraz kaszą bulgur. Lubicie ostre smaki? Klopsiki możemy przygotować także w wersji mocno pikantnej. Wystarczy dodać do sosu więcej pasty curry lub doprawić go papryczką chili. Co zrobić, aby brokuł nie rozpadł się w sosie? Pamiętajmy, aby brokuły zawsze gotować al dente. Tak przygotowane zachowają swoją strukturę oraz wartości odżywcze. Życzę smacznego! :)