Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 19
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 19
Składniki
W garnku zagotować niecały litr wody. Od razu wrzucić kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zagotować.
Mielone wyrobić z jajkiem, przeciśniętym czosnkiem i cebulą. Dodać majeranek, sól i pieprz do smaku i bułkę tartą (tyle, aby dało się formować klopsiki, ale nie za dużo, bo będą za twarde). Formować małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Każdy obtoczyć w mące i wrzucać do gotującego się wywaru. Następnie dodać puszkę pomidorów, przecier pomidorowy. Gotować ok. 20-25 min. Pod koniec dodać paprykę i chili. Do smaku sól i pieprz.
Jeśli sos będzie za rzadki, gotować dłużej lub zaciągnąć mąką.
Podawać z ziemniakami lub białym pieczywem. Najlepiej smakuje następnego dnia.
SMACZNEGO!