Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym to wyśmienita propozycja na wielkanocny obiad. Delikatne klopsiki w otoczeniu pikantnego sosu chrzanowego tworzą wspaniały balans smaków. Świetnie smakują podane z gotowanymi ziemniakami i koperkiem lub kasza gryczaną na sypko.
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 165
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 96
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 165
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 96
Składniki
Kiełbasę wyjmij z osłonek i przełóż do miski. Wbij jajko, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą, czarnym pieprzem i majerankiem. Wyrób dobrze mięsną masę, najlepiej ręką, formuj klopsiki wielkości dużych orzechów włoskich i obtocz je w mące. Obsmaż pulpeciki ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu i odłóż na talerz.
W szerokim garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i stale mieszając zrób zasmażkę. Następnie wlej bulion i gotuj chwilę, aby sos zgęstniał. Przełóż wszystkie klopsiki do sosu, przykryj garnek pokrywką i gotuj ok. 20 minut. Dla wzmocnienia smaku możesz dorzucić listek laurowy i ziele angielskie. Następnie wymieszaj śmietanę i chrzan w kubku, zalej chochelką gorącego sosu, wymieszaj i małą strużką wlej do garnka. Poczekaj, aż sos się zagotuje, a w międzyczasie dopraw solą i białym pieprzem.
Klopsiki z białej kiełbasy podawaj z kopytkami lub tłuczonymi ziemniakami i koniecznie polej chrzanowym sosem. Możesz posypać świeżym koperkiem lub natką pietruszki.