Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Klopsiki z serem"
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2192
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 140
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 145
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2192
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 140
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 145
Składniki
Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju i wystudź. Roszponkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz. Umyte pomidorki przekrój na pół a rzodkiewki pokrój w plasterki. Ser pokrój w kostkę około 1 cm.
Do miski włóż mięso, dodaj cebulę, jajko, bułkę tartą, natkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wilgotnymi dłońmi z mięsa formuj niezbyt duże kulki. W każdej zrób wgłębienie, włóż kosteczkę sera i dokładnie zaklej. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i przesmaż na nim klopsiki z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru.
Przełóż je do naczynia żaroodpornego wraz z tłuszczem, na którym się smażyły i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150° C . Piecz 15 minut.
Do miski włóż roszponkę, dodaj pomidorki i rzodkiewki. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż na talerze. Na środku ułóż po kilka ciepłych klopsików i całość skrop octem balsamicznym. Podawaj ze świeżym pieczywem.
<strong>: 35 minut. Porcja: 420 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie