Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i śliczne malutkie kluseczki. Wyśmienicie smakują zarówno wersji na słodko jak i wytrawnej. Takie kluseczki mogą byś samodzielnym prostym daniem lub efektownym dodatkiem do dania głównego.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 5577
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 128
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 288
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 5577
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 128
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 288
Składniki
Obrane marchewki kroimy w plasterki. Przekładamy do głębokiej patelni. Dodajemy masło, miód, sól i wodę. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż marchewka będzie miękka.
Gdy marchewka jest miękka zwiększamy ogień i zdejmujemy przykrywkę. Odparowujemy płyn. Po odparowaniu wody miód powinien się skarmelizować.
Marchewkę miksujemy na mus.
Do musu stopniowo dodajemy mąkę, mieszamy. Powinniśmy otrzymać gładkie ciasto, konsystencją przypominającą masę na kluski śląskie. Dłonie smarujemy olejem i z ciasta lepimy małe kuleczki. W każdej kuleczce robimy palcem dołek. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty.
Kluseczki można podawać z wody jako dodatek do dań z drobiu lub ryb. Świetnie smakują również w wersji na słodko z ulubionym musem owocowym lub syropem klonowym. Można je również po prostu odsmażyć na maśle i posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki. W każdej wersji świetnie się prezentuję i jeszcze lepiej smakują.