Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja prostego i szybkiego dania na obiad, podwieczorek lub kolację.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 44
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 44
Składniki
Wszystkie składniki, w tym jedną płaską łyżeczkę soli, dokładnie wymieszać.
Zagotować w garnku około 3 litrów wody z dodatkiem około łyżki soli.
Łyżkę zanurzyć we wrzącej wodzie i nabrać małą porcję przygotowanego ciasta i włożyć do wrzątku. W ten sposób formować kluski z około 1/3 ciasta.
Garnek przykryć i zaczekać, aż kluski wypłyną. Zdjąć pokrywkę i gotować przez około 5 minut na płycie grzewczej ustawionej na niewielką moc.
Kluski wyjąć łyżką cedzakową.
Pozostałe 2/3 ciasta podzielić na pół i ugotować kluski w podobny sposób.
Można je podawać z cukrem, jogurtem lub owocami.