Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
takie kluski to obiad i deser w jednym, pychotka
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 57
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 94
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 277
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 57
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 94
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 277
Składniki
1. z 3 łyżek maki, cukru, drożdży o części podgrzanego mleka zrobić zaczyn, poczekać aż podrośnie, 2. do miski wsypać mąkę, dodać jajka, zaczyn, resztę lekko podgrzanego mleka, rozpuszczone masło i szczypt e soli, wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok 40 min), 3. z wyrośniętego ciasta formować kulki jednakowej wielkości, 4. do garnka wlać wodę do 1/2 wysokości, obwiązać podwójnie gazą, robiąc zagłębienie, jak woda zacznie się gotować układać kluski (gaza nie może dosięgać wody, kluski gotują się na parze), parować ok. 10 min, 5. jeśli sos robimy ze świeżych truskawek, należy je podlać odrobiną wody i na małym ogniu rozgotować (truskawki mrożone rozmrozić i wtedy same puszczą sok), doprawić do smaku cukrem i sokiem cytrynowym, 6. gorące kluski polać sosem, smacznego