Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski przecierane są przygotowywane z tartych surowych ziemniaków. To świetna alternatywa dla kopytek. Warto wiedzieć, że aby kluski się nie rozpadały konieczne jest stracie ziemniaków na najmniejszych oczkach tarki.
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 202
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 174
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 202
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 174
Składniki
Cebulę i boczek pokrój w kostkę. Wrzuć wędlinę na rozgrzaną patelnię, gdy wytopi się tłuszcz dodaj cebulę. Smaż do momentu, aż boczek się zarumieni, a cebula zeszkli.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odciśnij z nadmiaru płynu i przełóż do dużej miski.
Dodaj jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj.
Zagotuj wodę ze szczyptą soli w dużym garnku. Za pomocą łyżki nabieraj odrobinę ziemniaczanej masy i umieszczaj ją we wrzątku.
Po wrzuceniu klusek do garnka lekko zamieszaj wodę. Gdy wypłyną na wierzch gotuj jeszcze przez 5 minut. Wyławiaj je za pomocą łyżki cedzakowej.
Podawaj wraz boczkiem i cebulą.