Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kluski śląskie z dziurką"
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1791
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 392
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1725
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 470
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1791
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 392
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1725
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 470
Składniki
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku. Ostudzić, obrać, dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i sól, wbić jajka. Zagnieść miękkie ciasto, podsypując stolnicę mąką ziemniaczaną. Z ciasta uformować kuleczki wielkości mandarynek, lekko spłaszczyć, palcem robić w środku po obu stronach dołki (nie dziurawiąc!). Wrzucać na osolony wrzątek, gotować jeszcze dwie minuty po wypłynięciu, po czym wyławiać łyżką cedzakową.
Cebulę posiekać w kosteczkę, boczek drobno pokroić. Wrzucić boczek na rozgrzaną, suchą patelnię, wytopić tłuszcz, zrumienić na nim cebulkę. Polać skwarkami gorące kluski.
Kluski idealnie pasują do mięsnych sosów, ale oczywiście najbardziej do śląskich wołowych rolad i surówki z modrej kapusty!
ok. 70 minut.Źródło: Twoje Imperium