Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kluski śląskie z gulaszem wieprzowym"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 316
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 24
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 316
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 24
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Składniki
Kluski: Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy, przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków wbijamy jajka, wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i sól, zagniatamy.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy, w każdej robimy palcem wgłębienie. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy trzy minuty od chwili wypłynięcia.
Gulasz: Mięso kroimy w kostkę. Cebule i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na smalcu. Wrzucamy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron. Bulion mieszamy z przecierem pomidorowym, wlewamy do mięsa.
Dodajemy liść laurowy, prószymy papryką w proszku, solą i pieprzem. Dusimy 45 minut na małym ogniu. Podajemy z kluskami śląskimi.
Czas przygotowania 60 minut, cena jednej porcji 4,50 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 410 kcal. Białko 16 g/Tłuszcz 25 g/Węglowodany 43 gŹródło: Rewia