Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kluski w cebulowej jarzynce z boczkiem"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 486
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 69
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 146
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 486
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 69
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 146
Składniki
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Odcedź i schłodź. Obierz ze skórki i zmiel na purée. Dodaj mąki oraz połowę mleka. Powinno być ciepłe. Wszystkie wymieszaj i odstaw.
Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę. Boczek też pokrój w kostkę. Na oliwie obsmaż boczek. Odłóż 3 łyżki skwarek. Wrzuć cebulę i zeszklij. Cebulę i boczek ostudź i osącz z tłuszczu.
Dodaj do masy ziemniaczanej. Wbij jajko. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Z ciasta uformuj kluski. Gotuj je 5 minut wrzucając na wrzącą wodę.
Pozostałe cebule pokrój w krążki. Zagotuj je z odłożonymi skwarkami, śmietaną i resztą mleka. Podgrzewaj, aż jarzynka zgęstnieje. Dopraw ją solą i pieprzem. Ułóż ją na talerzu, a na nią wyłóż kluski. Posyp wszystko natką.Źródło: Takie jest życie