Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kluski z dziurką"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1191
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 122
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 148
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1191
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 122
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 148
Składniki
Wędzony boczek włóż do garnka z wrzącą osoloną wodą i ugotuj na małym ogniu do miękkości. Wyjmij, odcedź, pokrój w małą kostkę.
Cebule obierz, opłucz i osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Pokrój w pióra. Na patelni rozgrzej smalec. Wrzuć posiekaną cebulę i przesmaż na jasnozłoty kolor. Dodaj obgotowane kostki boczku. Smaż razem jeszcze 2-3 minuty. Na koniec posól i oprósz pieprzem.
Ziemniaki zalej wodą z solą i gotuj w mundurkach do miękkości (około 20 minut). Odcedź, lekko przestudź. Obierz z łupinek. Zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Umieść w misce.
Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę oraz kaszę mannę. Wbij jajka, wsyp sporą szczyptę soli. Starannie zagnieć gładkie ciasto. Urywaj porcje, formuj w dłoniach małe kulki, lekko je spłaszczaj. W każdej zrób palcem dziurkę.
W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Partiami wrzucaj kluski. Gotuj 5-9 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową. Polej cebulą z boczkiem.
<strong>porcja 1,40 zł</strong>Źródło: Świat kobiety